header 2018 2019

Je winkelwagen is leeg

Hilde van Ankeren

HildaVanAnkerenBloemschikken.
Uit je hoofd naar je handen….

In de loop der jaren ben ik steeds meer bewust om me heen gaan kijken naar het groen in de omgeving. Hoe zit het landschap in elkaar wat maakt het zo mooi, wat versterkt elkaar, wat gebeurt er tijdens de seizoenen? In elke blik om je heen is iets te zien.
Op een kleinere schaal vind ik het heel inspirerend om te kijken naar parken en tuinen, vooral ook particuliere tuinen, waar de eigenaar zijn eigen landschap heeft gekozen en gecreëerd.
Ook in onze eigen tuin maak ik met veel plezier mijn eigen mooie stukje ‘landschap’ en puzzel zo mijn eigen paradijs bij elkaar.
Ongeveer 15 jaar geleden ben ik via Groei en Bloei gaan bloemschikken. Niet het schikken van bloemen in een vaas, maar maken van je eigen creatie met gebruikmaken van de natuur. Het is op een kleinere schaal iets moois maken. Allereerst is het oefenen met technieken, kennis maken met allerlei eigenschappen van de natuurlijke en onnatuurlijke materialen die je wilt gebruiken. Maar vooral heb ik leren kijken, kijken en nog eens kijken. Wat maakt dat je iets mooi vindt, is het de vorm , de kleur, de manier waarop het een het ander versterkt, wat gebeurt er als bloemen open gaan, als het blad weg is, als je iets toevoegt of juist weglaat. Ik vind het uitdagend om in de gewone dagelijkse omgeving inspiratie te vinden om iets te maken, bv takken, stenen, vruchten, soms op een heel natuurlijke, bijna van de natuur afgekeken manier, soms net anders.
Voor mij is het bloemschikken en tuinieren ook een goed tegenwicht gebleken tegen het denkwerk in mijn dagelijks werk in de gezondheidszorg. Even uit mijn hoofd, via de schoonheid van de natuur naar mijn handen en maar zien wat er ontstaat…..